Небето ни става все по-неспокойно, което прави нуждата от разбиране

...
 Небето ни става все по-неспокойно, което прави нуждата от разбиране
Коментари Харесай

Внимание турбуленция: Как пиците могат да помогнат за предвиждането ѝ?

 

Небето ни става все по-неспокойно, което прави потребността от схващане и прогнозиране на турбулентността все по-належаща. Изследователите считат, че птиците биха могли да дадат насоки, пише  Би Би Си.

Когато погледнете нагоре, небето може да наподобява умерено, даже неподвижно, само че въздухът постоянно е в придвижване.

Той е флуиден, тече като вода, с вихри и течения, от време на време плавни и спокойни, а от време на време бурни и мощни. Турбулентността е едно от най-непредсказуемите метеорологични феномени. Изследванията демонстрират, че със стоплянето на планетата вероятността от мощни турбуленции става все по-голяма.

 Агресия и умишлен преден удар: Защо се стигна до грозните подиуми на паркинг в София? 3 мин. Агресия и умишлен преден удар: Защо се стигна до грозните подиуми на паркинг в София?  Учениците от 4. клас се явяват на наложителните изпити 1 мин. Учениците от 4. клас се явяват на наложителните изпити  Лоренцо - синът на Софи Маринова, разгласи премия от 10 000 лв. и хвана измамници в мрежата 3 мин. Лоренцо - синът на Софи Маринова, разгласи премия от 10 000 лв. и хвана измамници в мрежата  Избори 2 в 1: Гласът ти се чува. Дебат с водачите на извънпарламентарните сили 8 мин. Избори 2 в 1: Гласът ти се чува. Дебат с водачите на извънпарламентарните сили  Арестуваха охранител в учебно заведение във Враца, карал деца да скандират „ Да живее Македония “ 3 мин. Арестуваха охранител в учебно заведение във Враца, карал деца да скандират „ Да живее Македония “  Симеон Сакскобургготски посреща тленните остатъци на цар Фердинанд: Кога те идват у нас? 3 мин. Симеон Сакскобургготски посреща тленните остатъци на цар Фердинанд: Кога те идват у нас?  Агресия и умишлен преден удар: Защо се стигна до грозните подиуми на паркинг в София? 3 мин. Агресия и умишлен преден удар: Защо се стигна до грозните подиуми на паркинг в София?  Учениците от 4. клас се явяват на наложителните изпити 1 мин. Учениците от 4. клас се явяват на наложителните изпити  Лоренцо - синът на Софи Маринова, разгласи премия от 10 000 лв. и хвана измамници в мрежата 3 мин. Лоренцо - синът на Софи Маринова, разгласи премия от 10 000 лв. и хвана измамници в мрежата  Избори 2 в 1: Гласът ти се чува. Дебат с водачите на извънпарламентарните сили 8 мин. Избори 2 в 1: Гласът ти се чува. Дебат с водачите на извънпарламентарните сили  Арестуваха охранител в учебно заведение във Враца, карал деца да скандират „ Да живее Македония “ 3 мин. Арестуваха охранител в учебно заведение във Враца, карал деца да скандират „ Да живее Македония “  Симеон Сакскобургготски посреща тленните остатъци на цар Фердинанд: Кога те идват у нас? 3 мин. Симеон Сакскобургготски посреща тленните остатъци на цар Фердинанд: Кога те идват у нас?

Ако аероплан се сблъска с нея, най-турбулентният въздух може да аргументи пострадвания или даже гибел, както и структурни повреди на самолетите. Във вторник полет на Singapore Airlines от Лондон се сблъска със мощна турбуленция: 31 души бяха ранени, а един почина.

Кадри демонстрират безпорядъка в самолета – предмети по пода и висящи кислородни маски

Пътниците на борда на Boeing 777-300ER описаха, че самолетът почнал да се накланя и тресе, след което паднал ненадейно, а „ хора и предмети бяха разхвърляни из кабината “.

Възможно ли е да има по-добри способи за прогнозиране и справяне с турбулентността?

Някои откриватели считат, че отговорите се крият в животинския свят.

Птиците постоянно се сблъскват с неспокойно небе. Макар че единствено няколко типа доближават височината на пътнически аероплан, проучването на реакциите им на по-малка височина може да помогне на метеоролозите да основат по-добри модели за прогнозиране на турбуленцията, споделя Емили Шепърд, специалист по полета на птиците и въздушните потоци в Университета Суонзи в Уелс.

Дванадесет души бяха ранени

И това не е всичко, което бихме могли да научим от нашите птичи другари: някои типове са се приспособили да се оправят с „ рискови турбуленции “, споделя тя.

Анализът на това по какъв начин те я употребяват в своя изгода би могъл да послужи за планиране на самолети, изключително в градска среда, където могат да летят по-малки самолети и безпилотни летателни апарати.

Според изследване от 2024 година самолетите се сблъскват с умерена до „ мощна или по-голяма “ турбуленция 68 000 пъти годишно. Турбулентността се дефинира като „ неравномерно придвижване на въздуха “, породено от вихри и отвесни течения, и се свързва с метеорологични феномени като фронтове, отрязване напразно и гръмотевични стихии. Турбулентността може да аргументи няколко неприятни удара или да изкара самолета отвън надзор, предизвиквайки „ безредни преобръщания, наклони и отклонения “.

Съвременните самолети са оборудвани с усъвършенствани метеорологични радарни системи, които водачите употребяват, с цел да разпознават и направляват към зоните на турбуленция.

Снимка: iStock

„ Можем сполучливо да предвидим към 75% от турбуленциите до 18 часа напред “, споделя Пол Уилямс, който е академик по атмосферни науки от Университета в Рединг.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР